Blogg

Hel anka med sockerpotatis och plommonsås

09e43956-6ae0-4afa-a120-cc9a99451bc2Festmat när den är som bäst!
I Danmark äter man anka på julen och den traditionen har vi flyttat till nyårsafton, i vår familj. Glöm det här med lågkolhydratskost och bara njut av denna mäktiga delikatess.
Vi använder oss även av halvfabrikat, så förfäras icke.

1 anka
1 glasburk hel delikatesspotatis
2 påsar torkade plommon (1 st till ankan, 1 st till såsen)
2 äpplen
250 gr smör (200 gr till potatisen, 50 gr till såsen)
3 dl socker
5 dl grädde
1/2 dl socker och 1/2 dl salt att gnida in ankan med
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk japansk soja

(Ankan har körtlar nere vid gumpen, se till att skära bort dessa)
Hacka äpplena och blanda med 1 påse plommon. Fyll ankan med blandningen. Gnid in hela ankan med socker och salt, in i ugnen 175C ca 2 timmar.

Plommonsås:
Kör resterande plommon i mixer så det blir ett mos. Fräs i smör en liten stund, i med grädde, soja och buljong. Smaka av med salt o peppar, sila bort plommonsmeten.

Sockerpotatis:
Smält socker i stekpannan, i med smöret, rör försiktigt ihop. I med delikatesspotatisen och blanda runt försiktigt. Rör inte för mycket då svalnar sockret och blir inte lika bra. Se till att alla potatisar täcks av karamelliseringen och stek ca 10 min.

Servera och njut!

Kesoplättar

IMG_8891Här kommer ett riktigt användbart tips på lowcarb-tillbehör.
Perfekt att äta som de är men även att ha som tillbehör till kött, fisk eller att äta istället för smörgås.

Ca 2 port.
2 ägg
200 gr keso
1 msk fiberhusk
lite salt

Mixa gärna med stavmixer, för en slätare smet, annars går det bra att röra ihop det ordentligt också. Stek plättar på ganska låg värme, med antingen smör eller t ex kokosolja (utan smak) . Det tar en stund innan botten är så pass gräddad att den håller ihop för att vändas.
Det enklaste är att tillaga dem i ugnen, på bakplåtspapper. Då är det 180-200 grader som gäller och ca 20 min. Jag älskar dessa lite ljumma med en klick smör, kanel och sockerersättning.

Lowcarb-gröt

IMG_8902En riktigt god gröt som passar när du vill; frukost, lunch, mellanmål.
Ett bra substitut om du blir sugen på mannagrynsgröt men vill hålla ner kolhydraterna.

1 port.
30 gr smör
1 ägg
1 dl grädde
1 msk mandelmjöl
1/2 tsk fiberhusk

Smält smöret i en liten kastrull. Rör ner alla ingredienser med fiberhusken sist. Ha plattan på medelvärme och rör hela tiden då det bränns lätt. Gröten är klar när den fått en fastare konsistens och du känner dig nöjd.
Servera gärna med kanel och sockerersättning. Bär, eller en klick smör är också gott på!

Fröknäcke

IMG_8914(Edited)Lika gott som enkelt att göra!

3,5 dl blandade frön (t ex chia, sesam, solros)
2 ägg
0,5-1 tsk salt
eventuellt flingsalt ovanpå

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop alla ingredienser, gott även att ha i lite fänkål eller anis. Bred ut på bakplåtspapper. In i ugnen ca 8 minuter. Ta ut och skär i rutor. In i ugnen igen i 8 minuter till. Låt svalna på galler.
Tips: Gör dubbel sats!

Currydoftande tonfisksås till pasta

IMG_8874
Currydoftande tonfiskpasta.

Enkel och god pastasås med tonfisk och curry. Går att laborera med hur mycket som helst, men här kommer vår version.

Ca 2 port.
1 burk tonfisk, väl avrunnen
1 dl creme fraiche
1-2 dl grädde
1 hackad scharlottenlök
1/2 röd paprika
curry (efter smak)
2 msk philadelphiaost
1/2 buljongtärning, gärna med champinjonsmak
ev. lite skivade champinjoner
smaka av med curry, salt och peppar.

Fräs grönsakerna i nån matsked smör. Tillsätt curry, tonfisk och smula ner buljongen. Rör runt och tillsätt övriga ingredienser, låt småputtra en liten stund. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer curry, om du vill ha mycket smak.
Servera med nån härlig pasta till, just här valde vi tortellini. Fungerar utmärkt med ex. zucchininudlar eller shiratakinudlar om man vill ha mindre kolhydrater.

Torskrygg, kokt potatis och vitvinssås

IMG_8876
Torskrygg, kokt potatis, ärtor och vitvinssås.

Torskrygg kryddad med vitpeppar och lite salt. SV 48C 48Min

Vitvinssås:
2 finchackade schalottenlökar
1,5 msk smör
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl vitt vin
3 dl grädde
salt och vitpeppar

Fräs löken mjuk i smöret utan att den tar färg. Tillsätt vatten vin och buljong. Koka upp och reducera till ca 3-4dl. Häll i grädden och koka upp, smaka av med salt och peppar, ev lite cayennepeppar.

Koka potatis och tillaga valfri grönsak, vi har i detta fallet ärtor till. Knaperstek bacon, gärna mycket, det går åt.
Lägg upp den färdiglagade torskryggen på tallriken tillsammans med tillbehör och sås. Lägg sedan de knapriga baconskivorna, eller om du föredrar att krossa dem, ovanpå fisken. Servera!

Kalvstek, vaxbönor och hemslagen bearnaisesås.

IMG_0165
Kalvstek, stekta vaxbönor och hemslagen bearnaisesås.

Kalvsteken är tillagad i sous vide, 55C 4H. Endast kryddad med rosmarin och svartpeppar innan vaccumpackningen.

Vaxbönorna är stekta ganska länge, i mycket smör, vitlök, salt och vitpeppar. Ju längre stektid desto krispigare konsistens och det gillar vi.

Hemslagen bearnaisesås:
3 äggulor
2 tsk rödvinsvinäger
2 tsk vatten
150 gr smör
1 liten finhackad schalottenlök
dragon och persilja efter smak (ca 1-2 msk vardera)
salt och peppar

Smält smöret. Blanda vinäger, vatten, dragon och lök i en kastrull, reducera (koka) tills endast lite vätska återstår, häll på ett par tsk vatten till.
Häll i äggulorna i kastrullen, vispa över vattenbad tills det börjar sätta sig.  Vispa i det smälta smöret ( håll mellan 50-60 grader på smöret, inte varmare, då skär det sig )
Blanda i mer dragon, jag brukar ta inlagd dragon och då behöves mindre mängd, smaka av med persilja, salt och peppar.

Om den skär sig så ta i lite kallt vatten och vispa vispa vispa, hjälper det inte så gör en ny reduktion och vispa i nya äggulor, vispa sen i den skurna blandningen i en lugn stråle.