Blogg

Gratinerad zucchini med fläskfiléröra

Som ni kanske har märkt så älskar vi zucchini. Här kommer ett recept på en mycket lyckad gratinerad variant. Vi lagade bara för två personer idag, men röran räcker till flera matlådor. Gott ihop med ugnspotatis, ris eller pasta också.

För 2 pers
1 stor zucchini
1 st ansad fläskfilé
1 dl barbequesås
3 dl creme fraiche
salt och peppar
mozzarella lagom för att täcka zucchinin.

Dela zucchinin i halvor, på längden. Ta en sked och gröp ur kärnorna. Salta zucchinin lite och lägg dem i en ugnsfast form.

Skär filén i strimlor. Blanda barbequesås och köttstrimlorna i en skål och rör runt. Låt marinera 15-20 min.
Stek sen i lite olja tills köttet är genomstekt, ca 10 min. Låt köttet svalna i en annan skål och tillsätt sedan creme fraiche, salt och peppar. Klicka röra i fördjupningen på zucchinihalvorna och täck med mozzarellaost.
Gratinera i ugnen 225C i ca 30 min.

LCHF-sylt/Chiasylt

Här kommer ett riktigt hälsosamt recept på sylt med ersättningssocker, för lågkolhydratskost. Så himla god, fullspäckad med nyttigheter och enkel att göra!
Tänk på att det inte är tillsatt några konserveringsmedel så häll i små burkar och frys in de du inte ska använda inom snar framtid.
Vi brukar använda oss av sötningsmedlen Hermesetas eller Canderel, för vi upplever minst bismak av dessa. Men allt är en ju en smaksak så använd det sötningsmedel du tycker om (funkar säkert bra med honung eller agavesirap t ex).

1 kg frysta hallon
Drygt 1 dl chiafrön
Sötningsmedel efter smak, vi provar oss fram och smakar av.

Häll hallonen i en kastrull och ställ på platta med medelvärme. Låt bären sakta värmas upp och rör emellanåt så det inte bränner fast. Vi tillsätter ingen vätska då de frysta bären har tillräckligt i sig.
När bären börjar puttra lite, så kan man sänka värmen lite till, men låt det puttra minst 3-5 minuter så eventuella bakterier försvinner.
Rör i chiafrön och sötning. Dra av från plattan och låt svalna. Rör några gånger medan det svalnar så inte chiafröna klumpar ihop sig.

När sylten svalnat så häller du upp i burkar.
Ät och njut!

Helstekt fläskytterfilé med blomkålsris

130cb1fb-e053-493c-b44e-e7c3bf149d3f.jpg

Gårdagens middag som blev lite i starkaste laget fick ligga som del i dagens anrättning.

1kg fläskytterfilé
1/2 zucchini
2 tomater
2 gula lökar
2dl av såsen från gårdagens chiligryta ( se tidigare inlägg )
500g blomkålsris

Sätt ugnen på 150c, hacka grönsakerna och lägg i ugnsform.
Lägg på fläskytterfilén och häll över chiligrytesåsen.
In med anrättningen i ugnen till 72c innertemp.

Riv blomkål på rivjärn och koka i lättsaltat vatten 2min.

Grönsakerna från botten av ugnsformen blir en god ratatouille.
Vi fuskade och hade en färdig bearnaise till.

Enkel chiligryta

IMG_2449.jpg

En chiligryta med rejäl sting.

500g nötgrytbitar
2 gula lökar
2 solo vitlök
1 paprika
1 tsk rosmarin
1 spansk peppar
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning grönsak
1 dl vatten
1 33cl mörk öl
en skvätt citron eller limesaft
Ancho chili
Chipotle
Habanero
Svartpeppar

Stek grytbitarna och krydda med svartpeppar.
Hacka lök, vitlök, paprika och spansk peppar.
Blanda ner och låt fräsa runt lite med köttet.
Häll i krossade tomaterna och späd med lite vatten.
I med buljongtärningen och ölen.
Smaka av med så mycket chili du vill ha och med de sorter du önskar.
Citrus, rosmarin och svartpeppar är gott att ha i.
Ju längre grytan får koka ihop sig ju godare blir den.
Kör på låg värme och  minst 2h.

En chiligryta skall göra själ för namnet så var inte feg, det finns yoghurt att dämpa med i värsta fall.

Ost och frösnacks

Fick ett infall, när jag bakade fröknäcke, och freestylade ihop ett eget recept på dessa perfekta Lchf- snacks. Proteinspäckade och farligt goda!

2 ägg

2 dl blandade frön, jag valde sesamfrön, solrosfrön och chiafrön.

Ca 2 dl riven ost

Blanda ihop allt och bred ut smeten ganska tunnt på ett bakplåtspapper. Grädda i 180 grader ca 8-10 min. Ta ut och skär i bitar. In i ugnen ca 8-10 min till. Ta ut och dela igen, gick smidigt med en sax. Låt svalna. Ät med bregott på eller helt enkelt som de är.

Fathead lchf pizza

Idag testade vi att göra lchf-pizza fatheadstyle.
Gjorde en stor sats så det räckte till ett vitlöksbröd också.

Pizzabotten

150g riven ost
2 msk färskost
1 ägg
1tsk vitvinsvinäger
0.5tsk salt
1.75dl mandelmjöl

Smält osten och färskosten i kastrull eller i micron.
När det är en mjuk massa så häller ni i övriga ingridienser och blandar om ordentligt.
Dela i två delar.
Kavla ut på bakplåt och sätt in i ugnen 10-12 minuter i 225c

Låt svalna något och bred sedan på ett tunt lager tomatsås, vi hade santa marias pizzasås hemma så den fick det bli.
Valfri fyllning, vi valde skinka på en halva och salami på den andra. Täck med mozzarella och grädda 10 – 15 minuter eller tills osten smält.

Vi försöker just nu köra lchf och denna pizza har så lite som 3% kolhydrater och 72% fett.
Lägger man då till en fetare dressing så står man sig resten av den dagen kan jag nästan lova.

 

Vi gjorde även ett vitlöksbröd av degen som blev över.
Här rev vi i lite vitlökssmör och strimlade även lite skinka som vi bakade in i det.
Riven mozzarella och lite vitlökssmör till på toppen, sen in i ugnen 10min 225c.

Grillade revben med falsk potatissallad

IMG_9973

Revbenen fick ligga i sousviden 66c19h och sedan avslutas med jalapeno / aprikos glaze på grillen……
Kan säga att det blev himmelskt gott.

Till detta hade vi falsk potatissallad.

2 zucchini som hackas i tärningar
1 strut rädisor delas i kvartar
3dl creme fraiche
2msk majonnäs
1 gul lök, hackad
2tsk senap
salt o peppar.

Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.
Den är ännu godare dagen efter.

Tortillapizza

DC8E6036-EEC5-4A69-892F-6D406DE7E784.JPG

Idag blev det halvfabrikatsmiddag, eller iaf delvis.

Tortillapizza med fläskfilé.

8 tortillas
600g fläskfilé
Tomatsås ( vi hade santa marias pizzasås i kylen )
8-10dl riven ost

Marinerad fläskfilé

1dl äppelcidervinäger
1dl rapsolja
1msk dragon
1krm salt
1krm svartpeppar
1 tsk honung
2msk japansk soja
Blanda ihop i bunke, skiva fläskfilén i tunna skivor och låt marinera ett par timmar.
Stek i stekpanna ihop med en hackad lök.

Ta tortillan och stryk ut tomatsås, lägg på ett lager med fläskfilé, och på med ca 1-1,5dl ost. Grädda i 200c ca 13-15minuter.
På med pizzakrydda om så önskas. Vi hade Johnnys Blackgarlic mayo till.
Enkelt och gott.

Helstekt fläskytterfile med potatisklyftor och pepparsås

Efter en skön semestervecka är vi nu tillbaka och lagar mat.
800g fläskytterfile som fick gå under lock i stekpannan till 72c
Enkelt kryddad med vit o svartpeppar samt lite salt.
Avslutade med att hälla lite vatten och soja i stekpannan sista 10min.

Klyftpotatisen köptes färdig och kastades bara in i ugnen 20min på 220c.
( jodå vi fuskar ibland även om det är väldigt sällan )

Pepparsås
1 gul lök, finhackad.
50g smör
Peppar ( vit och svartpeppar tog jag idag )
1 grönsaksbuljongtärning
5dl grädde
1msk japansk soja

Fräs löken i smöret, mal i peppar efter tycke och smak, det heter pepparsås så snåla inte.
Häll i grädden och buljongtärningen.
Koka upp, smaka av med soja och eventuellt mer peppar.

Domoda – Gambiansk jordnötsgryta

Riktigt mustig och god gryta som passar bra med både ris och bulgur. Den blir ännu godare till dagen efter då smakerna satt sig ordentligt. Perfekt matlådemat!

600 gr grytkött (nöt eller kyckling med ben)
300 gr jordnötssmör
2-3 tomater
150 gr tomatpuré
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar
svartpeppar och salt
1 sötpotatis eller en bit pumpa
ca 6 dl vatten
chili
citron

Putsa köttet från senor men behåll fettet.
Hacka lök, tomat och vitlök. Hetta upp olja i en rymlig kastrull/gryta och stek löken tills den blir mjuk och glansig. Vänd ner vitlöken och köttet, stek under omrörning tills det fått färg. Tillsätt tomat och chili och låt steka en stund till på samma vis. Häll i tomatpuré och jordnötssmör, blanda väl.
Smula ner buljongtärningarna och häll i vattnet. Koka upp och låt småputtra tills köttet är mört och såsen tjocknat. Ca 1,5-2 tim.
När köttet nästan är klart så lägger du ner sötpotatisen du skurit i bitar och låter den koka med ca 30 min. Smaka av med salt och peppar. När grytan är klar så pressar du ner saften av en citron.
Servera gärna med ris eller bulgur.