Blogg

Vitkålsgratäng

Idag provade vi nåt nytt, vitkålsgratäng. Och herreminje vad gott!!
Vi åt med stekt lax till men det passar nog minst lika bra med en fin köttbit. Jag hittade just detta recept på lesscarbs.se, räcker till ca 4-6 pers.

400 gram vitkål (ungefär ett halvt huvud)
2 dl grädde
200 gram färskost (vi tog philadelphia)
1-2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1 dl lagrad ost
1 tsk herbamare (kan bytas ut mot salt)
Smaka av med peppar
Smör till stekning

Strimla vitkål och lök tunt och fräs i smör några minuter. Vispa ihop färskost och grädde i en bunke. Pressa ner vitlöken, tillsätt herbamare och peppar. Häll blandningen över kålen i stekpannan, rör om och låt puttra några minuter. Riv osten och ta fram en ugnsform.
Häll ner allt i ugnsformen, toppa med ost och grädda i ugnen 200 grader ca 20-30 min.

Beef Vindaloo

En riktig smakexplosion

Då detta är perfekt matlådemat så gjorde vi en rejäl sats.
Receptet är dock modifierat för en mindre sats

Beef Vindaloo

800 g putsad och tärnad fransyska eller annan nötdel
1 burk kokosmjölk
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
1 röd paprika
1 röd chili
5 cm riven ingefära
2 tsk paprikapulver
1 tsk nejlika
2 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
0.5tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk curry
1 msk gurkmeja
1 tsk senapsfrön
1 tsk socker
1 lime
2 dl vatten
salt o peppar för avsmakning

Blanda alla torra kryddor i kokosmjölken, lägg i det putsade och tärnade köttet. Låt marinera ett par timmar.
Bryn köttet lite åt gången och lägg i en gryta.
När allt kött är brynt så i med tomatpurén och senapsfrön fräs runt en stund, i med hackade löken och chilin. Häll i marinaden som blev över efter köttet.
Tillsätt resten av ingredienserna, smaka av med salt peppar och cayennepeppar. Låt koka några timmar, ju längre ju godare.
Riv limeskal över grytan och servera med ris och limeklyftor.


Parmesanpanerade haricots verts

Det här är ett gott tillbehör till kött och fisk och kan även ätas som snacks. Jag hittade receptet på dietdoctor.com

1 ägg
2 msk extra virgin olivolja
1 tsk lökpulver
1/2 tsk salt
2 kryddmått peppar
500 gram haricots verts
1 dl parmesanost

Sätt ugnen på 220 grader.
Vispa ihop ägg, olja och kryddor i en bunke. Lägg i bönorna och blanda ordentligt.
Häll av eventuell vätska och rör ner den rivna parmesanosten. Rör om ordentligt.
Bred ut på en plåt med bakplåtspapper på. Grädda högt upp i ugnen i ca 15-20 minuter, tills bönorna fått fin färg.

Sannas Limpa

Idag blev det lchfbröd. Jag gjorde två satser och använde mig av detta grundrecept:
https://www.lchfarkivet.se/lchf-recept/sannas-lchf-limpa/

Det blev ett matbröd och en sockerkaka med protinellaswirl. Jag la till och tog bort lite från originalreceptet, på detta vis:

Matbrödet:
7 ägg (istället för 8)
Tog bort: sötning
La till: 1 msk brödkryddor, 2 msk sesamfrön, 0,5 dl pumpafrön, 0,5 dl solrosfrön. Sen dekorerade jag limpan med lite frön innan gräddning. Kan rekommendera att öka fröinnehållet ännu mer, sååå gott med frön i!

Sockerkakan:
6 ägg (istället för 8)
La till: kardemumma, vaniljpulver och swirlade ner lite överbliven protinella.

Sockerkakan kan man förmodligen smaksätta lite hur som helst. Jag funderar på att ha den som tårtbotten vid tillfälle. Och prova baka den med blåbär och kanske hackade nötter i och servera med vaniljgrädde! Mums!

Yoghurtmarinerad kycklingklubba

Idag fick det bli youghurtmarinerade kycklingklubbor.
Marinaden fungerar både som just marinad och som kebabsås, om man gillar den västgötska varianten

4 st kycklingklubbor

Kebabsås ( eller marinad )
2 dl creme fraiche
1 dl turkisk eller grekisk youghurt
2 msk majonäs
1/2 dl fanta apelsin
1 msk tomatpure
2 tsk sambal oelek
1/2 solovitlök riven
1 msk torkad oregano
cayennepeppar, salt och vitpeppar

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med cayennepeppar, salt och vitpeppar, den blir starkare när den fått stå och dra sig lite.
Gör den gärna dagen innan.

Lägg kycklingklubborna i en ugnsform och häll över såsen, ugnen på 225c och låt dom vara därinne i ca 45minuter.

Vi åt en enkel sallad till och hade en sats kebabsås som dressing.

Fläskytterfilé med cidersås

Tyvärr blev bilden sämre än vanligt idag.

Långsam fläskytterfilé i ugn med cidersås och stekta rödbetor

800 gram fläskytterfilé
5 steklökar
5 dl torr cider
3 dl grädde
0,5 – 1 msk fond
1,5tsk majsstärkelse
Salt o peppar
4 rödbetor ( förkokta )

Sätt ugnen på 125c.
Lägg fläskytterfilé i en ugnsform, peppra med svartpeppar.
Häll i cidern i formen och skala och dela lökarna i klyftor, lägg i även dessa.
Håll koll på temperaturen och ta ut den när fläskytterfilén har nått 72c innertemperatur. ( min termometer slutade fungera så vi fick äta lite torrt kött )
Packa in köttet i folie så det inte svalnar så fort.

Sila ner vätskan från ugnsformen i en kastrull, reducera tills det återstår ca 1-1,5dl, häll i grädden och smaka av med fond ( jag hade bara kalvfond hemma så det fick duga ) salta o peppra efter behov.
Red med lite majsstärkelse utblandat i lite mjölk.

Dela rödbetorna och stek tills dom blir varma.

Kyckling & cidergryta

Kyckling & cidergryta med franska toner

800 g kycklingfilé
1 solovitlök
Örtkryddor t.ex rosmarin, oregano och timjan
200 g färska champinjoner
150 g rimmat sidfläsk
1 äpple
5 steklökar
2 dl grädde
2 dl torr cider
3 tsk dijonsenap
1 tsk dragon
1 tärning grönsaksbuljong
2 tsk majsstärkelse till redning

Strimla kycklingen och krydda med örtkryddor.
Stek den nästan färdig och lägg över den i en gryta.
Dela champinjonerna och tärna sidfläsket, fräs i stekpannan. Hacka lökarna i lagom bitar och stek en stund även den. Skär äpplet bitar och stek även detta.

Lägg i allt stekt i grytan och häll över grädde, cider, dragon och buljongtärningen.
Låt allt koka ca 10-15 minuter, smaka av med salt och peppar.
Lös upp majsstärkelsen i lite mjölk och red grytan.

Servera med grönsaker, färsk pasta, ris eller potatis t.ex

Kyckling i tomat och vitlöksås

Kyckling i tomat och vitlöksås

1 kg kycklingfilé i lagom bitar
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk fisksås
1 solovitlök ( stor )
1 tsk persilja om man vill
salt och vitpeppar
Majsstärkelse till redning

Skär kycklingen i lagom bitar, stek i stekpanna.
Hacka vitlöken och fräs med kycklingen.
Salta och peppra litegrann.
Häll över krossade tomaterna och i med fisksås.
Tillsätt persiljan.
Låt koka och smaka av med tomatpuré samt mer salt o peppar om det behövs.
Red med majsstärkelse utblandat i lite vatten.

Serveras med ris eller nudlar.
Vi åt Better than rice till då det är ett bra lowcarbalternativ.

Ugnsrostade grönsaker

Enkelt, himmelskt gott, näringsrikt och oändliga variationsmöjligheter! Kanske bästa tillbehöret någonsin?

Du kan välja grönsaker efter smak och säsong. I detta fall valde vi Pak Choi, minitomater och paprika.
Fler favoriter hos oss är: lök, salladskål, champinjoner, blomkål och morötter.

Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Lägg dem i en bunke och ringla olivolja över, blanda runt.
Lägg ut grönsakerna på plåt, bakpappersklädd om ni vill underlätta diskningen, salta. Rosta i ugnen ca 10-20 minuter beroende på grönsaker, ugnen ska vara på 200C.

Kesoplättar

Kesoplättar är så goda som de är, både varma och kalla, och det är väldigt lätt att variera smakbilden. Här ser ni plättarna ihop med bacon och sylt. Om man vill ha dem till efterrätt kan man tillsätta lite vanilj i smeten och servera med vispad grädde och bär. Eller kanske som jag föredrar; låta en klick smör smälta på dem och strö över kanel och sockerersättning.
Tillika kan man ha dem som tillbehör till kött, korv o dyl. Eller varför inte använda dem som ”mackan” när ni gör varma smörgåsar?

Av denna sats får jag ut ca 12 plättar. Då de gärna brer ut sig lite ugnen så är det en god idé att klicka ut dem på två plåtar.

500 gram keso
4 ägg
1 msk fiberhusk
1-2 krm salt

Ugnen sätts på ca 190C.
Häll ner alla ingredienser i en bunke och mixa smeten med en stavmixer. Låt svälla någon minut. Klä bakplåtarna med bakplåtspapper och klicka ut smeten i plättar, ca 6 st/plåt. Grädda i ugnen ca 20 minuter.

Klart! Låt er väl smaka!