Startsida

Vi är två amatörkockar i Norrbotten, med förkärlek för sous vide.
Vår önskan är att ni ska våga inspireras av våra, stundtals udda, kombinationer men även enkla vardagsmat.

Vi är inte rädda att prova, och ibland även misslyckas. Bara fantasin och eventuellt ekonomin sätter gränserna.

Vi fokuserar ofta på lowcarb/lågkolhydratskost eller GI-vänliga recept. Då vi försöker minska matsvinnet kommer ni även bl a hitta tips på matlåderecept.
Vi handlar ofta på Matsmart både för att minska matsvinnet och spara en slant – Perfekt!

Kött och grönsaker vinner mycket på att tillagas i sous vide, men vi använder lika ofta vanlig kastrull, ugn och stekpanna.

Välkommen att botanisera och förhoppningsvis inspireras!

Sous vide

Sous vide är enkelt uttryckt franska för vakuumpackat. Det innebär att man tillagar maten i lufttät plastpåse som tillslutits under vakuum och sedan placeras i ett vattenbad tillsammans med en cirkulator.
Cirkulatorn håller temperaturen på exakt rätt nivå när man ställt in den.

Temperaturen blir densamma både på insidan och utsidan av den valda råvaran, t ex kött. Fördelen är att utsidan inte blir övertillagad och det blir saftigare kött. Nackdelen kan vara att det inte blir någon stekyta, men det går att åtgärda med att snabbt slänga den i het stekpanna med fett och ge den lite färg. Var snabb bara så inte köttet tillagas ytterligare.

Det finns många listor på tillagningstemperaturer och tillagningstider att hitta om man söker på nätet. Vi skriver hur vi gjort i varje recept. Där kommer det stå antingen Sous vide eller SV och följas av temperatur och sedan tid. T ex: SV 55C 4H.

Om oss

Glada amatörkockar 40+ i Luleå

Blogg

Pastasås med strimlad biff

Strimlade och stekte upp ett par bitar grillad nötbog jag hittade i kylen. Det blev till en krämig pastasås. 300g nötbog strimlad 1pkt bacon 3dl grädde 1tärning grönsaksbuljong 100g riven ost Stek baconet och nötbogen Häll över grädde och grönsaksbuljongen. Smaka av med svartpeppar. Ta av från plattan och häll i riven ost. Jag tog …

Chili con carne

Chili con carne är ju den perfekta matlåde-maten! Går utmärkt att frysa. 4 gula lökar 1 solo-vitlök 3 paprikor 2 st spansk peppar 1 kg köttfärs 2-3 dl tomatpuré 2 msk köttfond 2 förpackningar krossade tomater1-2 förpackningar blandade bönor Måtten på kryddor är ungefärliga då det är en smaksak. 2 tsk svartpeppar 3 tsk paprikapulver …

Pasta Carbonara

När man glömt laga mat! Klart på 15min 500g Pasta av valfri sort2 pkt bacon 4ägg1dl vispgrädde2dl riven parmesanostSalt och Svartpeppar Koka pastan enligt anvisning och häll av.Klipp baconen i 2cm strimlor, knaperstek.Vispa ihop ägg, grädde och parmesanost. Häll i baconet i pastan. Häll i äggblandningen och blanda runt.Smaka av med salt och svartpeppar. Servera …

Kontakta oss

Snabbknappar för att komma till våran instagram, samt för att skicka mail till oss finns längst ner på sidan.