Hel anka med sockerpotatis och plommonsås

09e43956-6ae0-4afa-a120-cc9a99451bc2Festmat när den är som bäst!
I Danmark äter man anka på julen och den traditionen har vi flyttat till nyårsafton, i vår familj. Glöm det här med lågkolhydratskost och bara njut av denna mäktiga delikatess.
Vi använder oss även av halvfabrikat, så förfäras icke.

1 anka
1 glasburk hel delikatesspotatis
2 påsar torkade plommon (1 st till ankan, 1 st till såsen)
2 äpplen
250 gr smör (200 gr till potatisen, 50 gr till såsen)
3 dl socker
5 dl grädde
1/2 dl socker och 1/2 dl salt att gnida in ankan med
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk japansk soja

(Ankan har körtlar nere vid gumpen, se till att skära bort dessa)
Hacka äpplena och blanda med 1 påse plommon. Fyll ankan med blandningen. Gnid in hela ankan med socker och salt, in i ugnen 175C ca 2 timmar.

Plommonsås:
Kör resterande plommon i mixer så det blir ett mos. Fräs i smör en liten stund, i med grädde, soja och buljong. Smaka av med salt o peppar, sila bort plommonsmeten.

Sockerpotatis:
Smält socker i stekpannan, i med smöret, rör försiktigt ihop. I med delikatesspotatisen och blanda runt försiktigt. Rör inte för mycket då svalnar sockret och blir inte lika bra. Se till att alla potatisar täcks av karamelliseringen och stek ca 10 min.

Servera och njut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.